Prehľad

Kravské mlieko netreba našincovi nijako zvlášť predstavovať- už celé generácie je neodmysliteľnou súčasťou slovenskej kuchyne.

Hoci sa mlieko v poslednom čase pomerne často démonizuje (spôsobuje zápal, zahlieňuje a pod.), pravdou ostáva, že stále je to ľahko dostupný, živinami nabitý nápoj, s trávením ktorého väčšina Slovákov nemá ťažkosti.

Všetky mliečne produkty zohrávajú dôležitú úlohu v strave. Organizmu dodávajú dôležité vitamíny a stopové prvky. Pre vegetariánov a bodybuilderov sú tiež cenným zdrojom proteínov.

Konzumácia mlieka siaha až do doby neolitickej. V súčasnosti priemerný Európan ročne spotrebuje 63 litrov mlieka, 17 kilogramov syra a 3,6 kilogramov masla. Väčšina kravského mlieka pochádza od plemena Holstein.

Zloženie kravského mlieka

  • 87,8% voda
  • 3,2% bielkoviny
  • 4,8% cukry
  • 3,9% tuky

Množstvo tuku v komerčne predávanom mlieku závisí od toho, či sa jedná o nízkotučné (0% tuku) alebo plnotučné (3,5% tuku).

V 100 ml plnotučného mlieka sa nachádza:

  • 60 kalórií
  • Vápnik – 11% dennej odporúčanej dávky (DOD)
  • Horčík – 3% DOD
  • Draslík – 3% DOD
  • Sodík – 3% DOD
  • Vitamín A – 6% DOD
  • Vitamín B1 – 4% DOD
  • Vitamín B2 – 15%
  • Vitamín B12 – 19%
  • Cholín 3%

 

Surové mlieko

Väčšina predávaného kravského mlieka je tepelne upravená. Najčastejším spôsobom je pasterizácia, kedy sa mlieko na krátky čas vystaví vysokej teplote. Tá zahubí škodlivé baktérie a predĺži životnosť mlieka. Jej nevýhodou je, že zahriatie znižuje podiel vitamínov a ovplyvňuje chuť.

O bezpečnosti a zdravotných účinkoch surového mlieka sa vedú mnohé diskusie. Na jednej strane zástancovia zdravého životného štýlu nedajú dopustiť na jeho chuť a výživové hodnoty. Ich odporcovia poukazujú na fakt, že aj po pasterizácií ostáva v mlieku veľa vitamínov a stopových prvkov. Zneškodnia sa tiež baktérie rodu E. coli či Salmonelly, čím sa predchádza vážnym ochoreniam.

Ak sa rozhodnete pre nepasterizované mlieko z mliečneho automatu alebo miestneho chovateľa, neodporúča sa ho podávať malým deťom.

 

Zdravotné účinky kravského mlieka

Posilňuje kosti

Kravské mlieko je bohatým zdrojom vápnika, základného stavebného prvku kostí a zubov. Aby sa mohol tento minerál správne vstrebať, je potrebné spojenie s vitamínom D. Našťastie, v mnohých prípadoch je mlieko dodatočne obohatené o tento vitamín.

V médiach sa nedávno začala objavovať teória tvrdiaca, že proces prirodzeného kyslenia mlieka (takzvaná laktátová acidóza) ma negatívny vplyv na ľudské kosti. Narušuje optimálnu hladinu pH krvi a organizmus ju upravuje tým, že vápnik „vytiahne“ z kostí, čím spôsobuje ich rednutie. V súčasnosti neexistuje žiadna štúdia, ktorá by túto teóriu potvrdzovala.

Je dobré pre srdce

Mlieko obsahuje veľa sodíka, ktorý pomáha znižovať krvný tlak. Priaznivo pôsobí aj na orgány kardiovaskulárneho systému. V jednej štúdií, osoby, ktoré denne konzumovali 4069 mg sodíka, znížili riziko ischemickej srdcovej choroby o 49 % (v porovnaní s osobami, ktoré denne užili iba 1000 mg sodíka).

Mlieko navyše obsahuje potrebné mastné kyseliny. Síce ide o saturované tuky, no v skutočnosti pomáhajú chrániť srdce pred civilizačnými chorobami.

Buduje svaly

V kravskom mlieku sa nachádza veľa bielkovín potrebných pre rast a opravu svalového tkaniva. Podľa magazínu Today’s Dietitian nedávna analýza viac ako 20 klinických pokusov zistila, že zvýšený príjem mlieka zväčšuje podiel svalovej hmoty v tele a zvyšuje výkon pri rezistenčnom cvičení u mladistvých aj dospelých.