Prehľad

V porovnaní s inými alternatívami klasického kravského mlieka, ako je napríklad kozie, sójové či mandľové mlieko, patrí makové mlieko skôr k periferným potravinám zdravého životného štýlu. Avšak vďaka nulovému obsahu laktózy či gluténu môže predstavovať skvelý doplnok výživy pre alergikov na mlieko alebo celitikov.

Makové mlieko má svoj pôvod v Litve, kde je tradičným vianočným nápojom. Jeho uplatnenie nájdeme aj v pakistanskej kuchyni. V nej je mak, a teda aj makové mlieko, označované ako potravina „garam“. „Garam“ má hrejivé účinky na dušu i telo a preto sa zvykne konzumovať v zime či v chladnom počasí. Možno aj to je dôvod, prečo si makové mlieko doprajú obyvatelia Litvy práve v čase Vianoc.

Makové mlieko nezvykne byť bežne dostupné ani vo väčšine obchodov so zdravou výživou. Ak aj náhodou naň narazíte, väčšinou sa predáva za prémiovú cenu. Dobrovou správou však je, že si ho môžete vyrobiť aj sami poľahky doma. Príprava je nenáročná a aj ekonomicky výhodnejšia. Navyše sa nemusíte obávať, že sa v ňom budú nachádzať neželané prímesi v podobe konzervantov alebo sladidiel.

 

Recept na makové mlieko

Na výrobu makového mlieka budete potrebovať jeden celý balík nemletého maku, najlepšie v bio kvalite a asi dve až tri šálky vriacej vody. Makové semienka umiestnite do väčšej sklenenej nádoby a zalejte vriacou vodou. Zmes nechajte odležať asi na hodinu. Potom prelejte do mixéra a rozmixujte na kompaktnú hmotu. Nechajte odstáť asi na 5 minút.

Zmes potom prelejte cez veľmi husté sitko alebo plachtu. Precedená biela tekutina je makové mlieko. Samotné mlieko nemá výraznú chuť, preto si ho môžete dochutiť lyžičkou medu alebo mandľovou arómou. Podávajte vychladené.

 

Zdravotné účinky makového mlieka

1. Uvoľňuje zápchu

Makové mlieko obsahuje veľa diétnej vlákniny. Vďaka nej získajú vaše jedlá na hustosti. Zároveň táto vláknina funguje v črevách ako „škrabka“ a pomáha pri vyprázdňovaní. Ak trpíte zápchou, rozmixované makové semienka, ktoré vám ostali z prípravy mlieka, budú skvelým domácim pomocníkom. Pred každým jedlom užite za lyžičku semienok namočených v makovom mlieku.

2. Funguje ako prevencia pred ústnymi vredmi

V ayurvéde sa makové semienka používajú na liečenie rôznych vredov či rakoviny ústnej dutiny. Mnohé zdravotné účinky sa pripisujú viacerým enzýmom ako napríklad diastáza, lipáza alebo emulsín. Pravidelným pitím makového mlieka sa tak staráte o zdravie svojich úst.

3. Rýchlejšie sa po ňom zaspáva

O maku je známe, že je to opiát so sedatívnymi účinkami. Ak trpíte nespavosťou alebo chronickou únavou, skúste každý večer pred spaním vypiť šálku makového mlieka. Rýchlešie sa po ňom uvoľníte a bude sa vám dobre spať. Nachádza sa v ňom totiž veľa zlúčenín, ktoré pomáhajú telu produkovať neurotransmitory. Tie sú potrebné pre správne fungovanie mozgu.

4. Zlepšuje imunitný systém

Za nesprávnym fungovaním imunitného systému sa najčastejšie skrýva nedostatok zinku v tele. Ak teda často trpíte na nádchu či chrípku, zaraďte do svojej stravy makové mlieko. Makové semienka sú totiž bohatým zdrojom spomenutého minerálu a „naštartujú“ výrobu imunitných buniek.

5. Prospieva srdcu

V maku sa nachádza veľa základných mastných kyselín, ako napríklad kyselin linolová, ktorá znižuje množstvo cholesterolu v krvi a pôsobí priaznivo na srdce. Makové mlieko preto možno právom označiť ako nápoj pre srdce- pôsobí preventívne pred rôznymi srdcovými ochoreniami či infarktom.

6. Bojuje proti kožným problémom

Upokojujúce účinky makového mlieka môžete vyskúšať aj priamo na svojej koži. Ak trpíte suchým svrbením žihľavkou alebo vyrážkami, potierajte si tieto oblasti. Makové mlieko je totiž bohaté na zlúčeniny s protizápalovým účinkom, ktoré sú kľúčové v riešení kožných infekcií.

 

Varenie s makovým mliekom

O využití maku v našej kuchyni netreba toho veľa popísať. Rovnako uplatniteľné je aj mlieko vyrobené z maku a to hlavne v sladkých receptoch. Použite ho na zvláčnenie makovej plnky do závinov. Pridajte ho do makovej zmesi na buchty- nebudete potom potrebovať až toľko masla, čím sa táto sladká bomba stane o niečo diétnejšou.

No makové mlieko si najlepšie vychutnáte vychladené v surovom stave. Ak obľubujete výraznešiu chuť, môžete doň primiešať napríklad mandľové mlieko alebo extrakt z vanilky. Na osladenie sa používa cukor, no pre svoje zdravie urobíte viac ak použijete med.

Hoci sa v makovom mlieku nachádza veľa mastných kyselín, ide o zdravý nápoj vhodný počas chudnutia. Obsahuje totiž veľa vlákniny, ktorá vyvoláva pocit plnosti na dlhšie. Ak nestíhate doma raňajkovať, rozmixujte makové mlieko s ovocím a hrsťou ovsených vločiek. Získate tak výživný koktejl plný vitamínov a minerálov.

 

Záver

Tento biely nápoj nielen že nezaťažuje organizmus, ale naopak obsahuje mnohé pre telo prospešné látky. Nízky obsah kalórií zas robí z makového mlieka skvelý výživový základ pri redukčnej diéte. Nie príliš výrazná chuť znamená, že ho možno kombinovať s ovocím či inými druhmi rastlinných mliek.