Väčšina z nás berie to, že mlieko a iné potraviny sú pasterizované a homogenizované ako samozrejmosť. Pokiaľ niektoré praktiky nie sú zpochybňované, akceptujeme ich jednoducho tak, ako sú.

Avšak pasterizácia a homogenizácia jedlá znehodnocujú. Menia chemické zloženie jedla, spôsobujú žltnutie tukov, ničia živiny a vedú k tvorbe voľných radikálov v tele. Už sa to netýka len mliečnych výrobkov. Pasterizácia sa používa na všetko – od ovocných štiav po orechy v škrupine.

Veľa ľudí sa rozhodne úplne vylúčiť mliečne výrobky, ale pokiaľ ste medzi tými, ktorí tak neurobili, mali by ste vedieť, že existuje veľký rozdiel medzi pasterizovaným a surovým mliekom a takisto aj veľa mýtov o oboch.

 

Pasterizácia mlieka

Priemyselná revolúcia vytvorila prvé poľnohospodárske továrne: kravské pasienky v rámci mestských limitov vedľa liehovarov. Nehygienické podmienky v novom mestskom prostredí viedli k rozvoju pasterizácie: zahriatiu mlieka na vysoké teploty, aby došlo k zničeniu všetkých choroboplodných baktérií a patogénov.

Bola to lacná alternatíva hygienických kontrôl a regulácií. Ľudia v rokoch 1800 až 1900 museli byť presvedčení, že pasterizované mlieko bolo lepšie než surové. Začala sa obrovská marketingová kampaň, ktorá zahŕňala priemyselníkov a vládne agentúry, a ktorá pokračuje dodnes. Mnoho ľudí je zhrozených nad predstavou pitia mlieka vo svojej prirodzenej forme.

Podmienky, stroje a regulácie dnes umožňujú produkciu neznečisteného mlieka, či už ide o pasterizované alebo surové mlieko. Pasterizácia dnes, ako aj pred mnohými rokmi, umožňuje spracuvávať a zaobchádzať s dojnicami mnohými nehygienickými a neľudskými spôsobmi, pokiaľ je mlieko nakoniec pasterizované.

Pasterizácia znehodnocuje mlieko mnohými spôsobmi. Jej proces úplne ničí vitamín A a takisto aj 38% vitamínov B. Oslabuje alebo ničí vitamín C. Ničí enzým – fosfatázu, ktorý je potrebný pre absorpciu vápnika. Mení alebo ničí mnoho aminokyselín, a tak znižuje stráviteľnosť proteínov v mlieku o 17%. Zmeny v mliečnych proteínoch môžu často vyvolávať imunitnú reakciu. Prospešné baktérie sú taktiež zničené procesom pasterizácie – baktérie, ktoré zabraňujú rozkladaniu mlieka.

Surové mlieko skysne, zatiaľ čo pasterizované mlieko zatuchne.

 

Homogenizácia mlieka

Homogenizácia je vysokotlakový proces, ktorý štiepi tuky na drobné častice tak, že zostávajú suspendované. To dodáva mlieku, arašidovému maslu a ďalším potravinám krémovú konzistenciu. Tuk vystavený vysokej teplote a tlaku zoxiduje a zatuchne.

Mlieka so zníženým obsahom tuku sú zahusťované pridaním sušeného mlieka. Sušené mlieko je takisto zoxidovaný tuk.

Homogenizované produkty boli spojené s rastúcim výskytom rakoviny a ochorení srdca.

Pasterizácia UHT ohrevom

UHT produkty sú obzvlášť znehodnocené. Môžete vidieť, že organické mlieko predávané v obchodech je často ultrapasterizované. Veľmi vysoké teploty využívané v UHT produktoch vo veľke miere menia a ničia proteíny a enzýmy.

UHT mlieko je tak neprirodzené, že baktérie sa k nemu ani nepriblížia. Dokáže vydržať bez chladenia až 50 dní v plastových fľašiach a až 6 mesiacov v aseptických obaloch.

Keď jeme alebo pijeme pasterizované a homogenizované potraviny, zvýšený príjem nevyužitelných proteínov núti naše telo rýchlo minúť veľa enzýmov a ostatných       živín na ich spracovanie.

Pasterizované mlieko môže viesť k výživovým nedostatkom. Časti proteínov, tukov a cukrov v znehodnotenom mlieku dokážu ľahko prejsť cez črevnú stenu a spôsobiť zápaly a alergické reakcie.

Každý deň je čoraz viac potravín pasterizovaných ako náhrada za nehygienické podmienky, ničenie prírodných baktérií a enzýmov, ktoré by za normálnych okolností zabraňovali množeniu patogénov.